Terug

Hoe leg je een broodjesvloer?

Hoe leg je een broodjesvloer?

Ga jij een aanbouw of uitbouw realiseren? Grote kans dat jij te maken krijgt met onze combinatievloer! Van alle aan- en uitbouwen wordt ruim 90% toegepast met dit broodjesvloer systeem. Niet gek, want dit vloersysteem kent grote voordelen! Een broodjesvloer leggen is relatief eenvoudig, is duurzaam en sterk, voldoet aan alle wensen op het gebied van isolatiewaarde en kent naadloze aansluitingen.

Ga jij een aanbouw of uitbouw realiseren? Grote kans dat jij te maken krijgt met onze combinatievloer! Van alle aan- en uitbouwen wordt ruim 90% toegepast met dit broodjesvloer systeem. Niet gek, want dit vloersysteem kent grote voordelen! Een broodjesvloer leggen is relatief eenvoudig, is duurzaam en sterk, voldoet aan alle wensen op het gebied van isolatiewaarde en kent naadloze aansluitingen. De combinatievloer is opgebouwd uit betonnen vloerliggers, vulelementen (van piepschuim of lichtgewicht beton) en betonwapening. Meestal worden piepschuim elementen toegepast, dit systeem is specifiek ontwikkeld als begane grondvloer boven kruipruimtes. Bij een verdiepingsvloer (dakvloer) of een begane grondvloer boven een kelder, gebruik je lichtgewicht betonblokken (bims betonblokken). Een broodjesvloer leggen hoeft niet moeilijk te zijn, wij vertellen in dit artikel stap-voor-stap hoe je dit het best voor elkaar kunt krijgen. Alle onderdelen van dit vloersysteem zijn bij ons online verkrijgbaar.

 

Benodigdheden voor een broodjesvloer leggen

Voor het leggen van een broodjesvloer heb je diverse materialen nodig. De basis van een combinatievloer wordt gevormd door de betonnen vloerliggers. Hieronder volgt een opsomming van de materialen welke u nodig heeft om een broodjesvloer te leggen. Stap voor stap nemen wij je mee naar een duurzaam eindresultaat! Van het gaten hakken in de bestaande muur tot het egaliseren van het te storten beton. Bij twijfel of vragen, helpen wij je uiteraard graag verder.

Benodigdheden:

 

Stap 1: gaten hakken in de bestaande muur

Broodjesvloer uithaken muur gevel

Begin bij een renovatieproject binnen met een betonbalk tegen de gevel en eindig met een betonbalk tegen de gevel. Dit betekent dat je gaten moet gaan hakken in de bestaande muur. De betonbalken liggen uiteindelijk altijd op de muur. De vloerliggers dienen aan beide kanten een oplegging te hebben van 10 cm. Het eerste gat moet dan ook 20 cm diep worden ingehakt, anders krijg je de vloerbalk er namelijk nooit in. Uiteraard dient de ondergrond waar de betonnen vloerliggers op worden geplaatst volledig waterpas te zijn.

Begin bij een nieuwbouw of aanbouw project met een EPS (piepschuim) vulelement op de fundering en eindig met een EPS vulelement. Kies altijd voor de kortste overspanning; vaak betekent dit in de praktijk ook dat er gaten moeten worden gehakt in de gevel. Kies bij woningbouw - aanbouw met normale belastingen voor een hart-op-hart afstand van 60 cm. Kies bij een toepassing als een garage juist voor een kleinere hart-op-hart afstand van 48 cm. Er kan dan een hogere belasting op de vloer worden losgelaten; handig voor het in- en uitrijden van uw bijvoorbeeld uw auto. Om deze kleinere hart-op-hart afstand te realiseren kies je voor een zogenaamd K-blok; deze vind je in ons assortiment met Rc waarden (isolatiewaarden) variërend van Rc 3,5 t/m Rc 5,0.

 

Stap 2: het leggen van de betonnen vloerliggers en eps broodjes van de combinatievloer

Nadat de benodigde gaten in de gevel zijn gehakt en de betonbalken hun minimale oplegging hebben, is het tijd voor het leggen van de vloerbalken. Zorg ervoor dat de onderliggende grond vlak is en leg de balken op de goede volgorde en afstanden neer (de lengte van de vloerbalk staat aangegeven op de balk). Probeer tijdens het leggen van de betonnen liggers niet over de piepschuim broodjes te lopen. De betonbalken vormen de kracht van de combinatievloer. De balken zijn voorzien van stalen strengen (afhankelijk van de lengte 2 of 3 stuks); deze strengen zorgen ervoor dat de betonbalken een enorm hoge drukkracht en belasting kunnen dragen. Vloerliggers met een hogere lengte zijn voorzien van meer staal en hierdoor geschikt voor grotere overspanningen. De kans op scheurvorming is nihil. Indien nodig kunnen de vloerliggers op maat worden afgekort met een speciale diamantschijf voor beton.

Nadat alle betonnen vloerbalken op de juiste afstanden zijn gelegd, plaatst u de piepschuim broodjes tussen de vloerliggers. Zaag waarbij nodig is stukken uit zodat alles naadloos op elkaar aansluit. De EPS vulelementen kunnen eenvoudig bewerkt worden met een handzaag. De innovatieve vorm van de piepschuim broodjes zorgt ervoor dat deze de vloerbalk volledig omsluiten zodat er geen koudebruggen kunnen voorkomen.

 

Stap 3: gaten in de muur dichtmaken en randkist plaatsen

De ingehakte gaten in de muur dienen te worden gedicht. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt de gaten dicht metselen of mee storten met de vloer. Een andere oplossing is de gaten dicht schuimen met PUR. Bij een nieuwbouw project kun je randkist plaatsen, houd hier altijd de bovenkant van de vloer aan. Dat is makkelijk tijdens het afreien van het beton. De bekisting vormt een mal voor de te storten betonlaag.

 

Stap 4: betonwapening plaatsen op de bestaande combinatievloer

Betonwapening leggen broodjesvloer

De basis van de broodjesvloer is gereed. Nu is het tijd om de betonwapening aan te brengen. Hiervoor gebruiken we bouwstaalmatten van een afmeting van 3000 x 2000 mm. Dit wapeningsstaal met een maaswijdte van 150 x 150 mm is uitermate geschikt als krimpwapening voor combinatie- en cementdekvloeren. Wij bieden diverse soorten bouwstaalmatten aan, in 90% van de situaties volstaat echter een staaldikte van 6 mm. Deze wapeningsnetten zijn altijd goed voor de iets grotere overspanningen. Leg de matten zo neer dat ze elkaar ongeveer 20 cm overlappen en verbind ze onderling met een rol vlechtdraad. De bouwstaalmatten die wij online verkopen zijn allen licht aangeroest, dit is met opzet omdat aangeroest staal zorgt voor een betere hechting met het beton. Uiteindelijk zorgt dit voor een robuustere en duurzamere vloerconstructie.  

 

Stap 5: het storten van het beton (druklaag aanbrengen)

Beton storten broodjesvloer combinatievloer

Nu is het tijd om het beton te storten. Beton kan kant-en-klaar worden gekocht (betonmortels) of zelf worden gemaakt door een mengel van cement, zand, grind en water. Beide oplossingen worden op onze webshop aangeboden. Uiteraard kun je ook extern een betonwagen inhuren. Zeer belangrijk is dat het beton altijd minimaal 3 cm boven de betonbalken afgestort moet worden! De hoogte van de betonbalk is 17 cm; de totale vloerhoogte worden dan ook minimaal 20 cm. Kies bij grotere overspanningen voor een hoogte van 40 mm of 50 mm boven de betonbalk. Kies voor een fijn grind beton met een goede vloeibaarheid (viscositeit). Zorg ervoor dat je de vloer eerst nat spuit voordat je het beton gaat storten. Ook direct na de stort is dit belangrijk om een te snelle droging te voorkomen. Trek tijdens het beton storten de bouwstaalmatten iets op met een haak. Op deze manier trekt het beton goed onder de betonwapening en zal er een betere hechting ontstaan. Stort altijd voorzichtig en vul niet door op 1 plek te blijven staan. Loop tijdens de stort over de vloerbalken en niet over de vulelementen. Zorg na de stort dat je de aangebrachte betonlaag super strak afwerkt met een schuurbord. De klus is geklaard!

 

Stap 6: starten met de afwerkvloer / cementdekvloer

cementdekvloer aanbrengen

De gewapende betonvloer is klaar. Nu kan gestart worden met de afwerking. In dit artikel gaan we niet verder in op het leggen van de cementdekvloer / afwerkvloer. Wel nog een laatste opmerking: indien je vloerverwarming gaat plaatsen, leg deze dan altijd aan in de cementdekvloer en nooit in de druklaag!

 

Bestel alle benodigdheden online

Nagenoeg alle benodigdheden zijn op onze webshop te bestellen. Kom je er niet helemaal uit of twijfel je over hoe je de broodjesvloer precies moet leggen? Dan kan je natuurlijk altijd contact opnemen met één van onze specialisten.

Veel succes met uw bouwklus!

Reacties

  • Placeholder

    Ramon Kielstra

    09 / 07 / 2019

    Moeten er ook afstandhouders geplaatst worden op de betonnen balken bij een broodjesvloerof is dat niet nodig

    Antwoord BouwOnline
    Dit is niet nodig. Wij adviseren wel om de matten met een ijzeren haak iets omhoog te trekken tijdens het storten. Hierdoor komt er ruimte onder de mat.

  • Placeholder

    Patrick Roest

    09 / 07 / 2019

    Ik heb betonnen broodjes en wil hier een betonlaag op storten (8CM). Heb ik dan evengoed bewapening nodig? (ik woon nu in de tropen en heb geen last van temperatuurwisselingen).
    Het dak rust op de buitenmuren (met bewapening)en er zal naast de bewoners dus weinig druk op de vloer plaatsvinden.

    met dan en groet,

    Patrick

  • Placeholder

    Hugo

    09 / 07 / 2019

    Waarom kun je geen vloerverwarming mee storten in de druklaag?
    Als de druklaag een paar cm dikker maakt hoeft dat toch geen probleem te zijn?
    (mits je de vloer niet te warm stookt)

    Het lijkt me een efficiënte manier om te bouwen.

  • Placeholder

    A van Ardenne

    09 / 07 / 2019

    Ik wil een Broodjes vloer realiseren van 5700x2800 dus met balken van 3000
    het piepschuim mag met de laagste RC waarde 3,5
    beton wil ik aanmaken met kant en klare zakkenbeton
    kunt U daar een totaal materiaal prijs voor maken?
    met vriendelijke groet,
    Albert van Ardenne
    Boskoop
    0653342046

  • Placeholder

    Fernando

    09 / 07 / 2019

    Kan ik een betonnen broodjes vloer ook afwerken met plaat materiaal ipv beton? Dus droogbouw?

    Fernando

  • Placeholder

    Jan Damen

    09 / 07 / 2019

    Ik lees niets over het aanbrengen van een sparing voor een vloerluik. Kan ik voor mijn tuindeuren een opening laten van 60 x 60 cm in de broodjes en een houten bekisting plaatsen plaatsen om de beton te kunnen storten. Ter plaatse van dit vloerluik ontbreekt het wapeningsnet en lijkt mij een verzwakking op te treden in de vloer omdat ter plaatse de samenwerking van de wapening in de balken en de gestorte beton met wapeningsnet wordt onderbroken.
    -Kan ik gewoon ter plaatse het wapeningsnet "wegknippen
    -"Moet ik aan de rand van het luik geen extra wapening aanbrengen?
    -Is dit dan sterk genoeg?

    Ook wil ik vloerverwarming aanbrengen. Kan ik dit op een handige wijze combineren?

    Met vriendelijke groet,

    Jan Damen

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    BouwOnline.com maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te optimaliseren. Klik op 'Akkoord' en geef toestemming voor het gebruik van cookies AkkoordNiet toestaanMeer over cookies »